Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Barbakán

2012.02.27

A pécsi Székesegyháztól egy kis sétával juthatunk el a Barbakánhoz, mely a város egyik igen jelentős történelmi nevezetessége, hazánk egyetlen fennmaradt kapuerődje.


A Barbakán a hajdani püspökvár falrendszerének egy előretolt kapuerődje - körbástyája volt. Ez a bástya felvonóhíddal, hátsó kapuval, lőrésekkel, gyilokjáróval volt felszerelve és az egészet egy vizesárok vette körül.

A pécsi püspökvár délnyugati irányú bástyája, a Barbakán megépítését Kinizsi Pál rendelte el 1498-ban, hogy a vár védelmét megerősítse a törökök támadása ellen. Azért, hogy a kaput ostromló ellenséget a várvédők oldalról is támadhassák, hiszen ebből a szögből lehet az ellenséget a leghosszabb ideig célba venni.


A törökök azonban hiába harcoltak a várért, maguktól nem tudták volna elfoglalni. Az akkori püspöknek nem volt elég hadi támogatása, így önként feladta a várat.

A gótikus stílusú kaputorony az évszázadok során elveszítette a harci jelentőségét, és szépen megette az idő vasfoga. 1967-ben a vár maradványainak feltárása során a fennmaradt benőtt és beépített részeket rendbe hozták, így láthatóak ma is a várfal részletei, a várárok és a körbástya.


Érdemes felsétálni a meredek falépcsőn a Barbakán gyilokjárójára, elkalandozni egy kicsit a történelmünkben, elképzelni a törökkel vívott csatát, s közben gyönyörködni a pécsi panorámában.

 

Képgaléria