Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Három falu temploma...

2012.12.26

Az alábbi fotó a Mátrában készült 2012. december elején, az első havazáskor. A képen a Három falu temploma (Római katolikus Szent István templomami egyben kedves kirándulóhely itt, a Felső-Mátrában az Országos Kék Túra útvonalon.

Mátraszentimre, Mátraszentlászló és Mátraszentistván közös temploma, a három településtől egyenlő távolságra, a Narád-hegy oldalában, a Sztepán-réten.

A Felső-Mátra legöregebb temploma, amelyet 1942-ben szenteltek fel, Hevesy Sándor egri építészmérnök tervei alapján épült. Alapkövét 1938-ban helyezték el a három falu között lévő Sztepán-réten, a Kút (Narád)-hegy oldalában. Anyaga terméskő, rusztikusan rakva. A főoltárkép a templomépítő Szt. István királyt ábrázolja, Kátai Mihály egri festőművész alkotása.

A templom állítólag azért került erre a külterületi magaslatra, mert a három falu számára készült, azonban nem tudtak megegyezni hol épüljön fel, ezért az egri érsekség úgy határozott, hogy mindhárom falutól egyenlő távolságra legyen. Búcsúja augusztus 20-án Szent István király tiszteletére van. 

Kapuja mindig nyitva áll, és az előtérbe beléphet a vándor (a kilincset néha erősen kell lenyomni). 

A Galyatető - Mátrakeresztes közötti útról közelíthető meg a Mátraszentistván, Mátraszentlászló jelzés felé. Érdemes felkeresni, nagyszerű hely! Ebben az esztendőben minden évszakban jártam ott. Szép volt mindegyikben, de talán ez a téli volt számomra a legszebb....

fotógalériám itt ---> Évszakok a Három falu templománál - májusban a virágzó vadgyümölcsfákkal, majd nyári zöldekkel övezve, és a nyárvégi réttel - a kiégett fű között megbúvó Szártalan bábakaláccsal és a virító Őszi kikerics seregével, késő őszi színekben és télen hóbundában....