Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tél vége (felé) a Felső-Mátrában...

2013.03.09

A napokban a Felső-Mátrában volt dolgom pár napig. Források nyomába eredtem Mátrakeresztestől - Mátraszentlászlóig. A hegység déli lejtőin már csak itt-ott, nyomokban látszott a tél. Csak a fák kopársága és az aljnövényzet hallgatása - a Mecsekkel ellentétben - jelezte a március elejét.

Az előző héten csak keresztülutaztam a Mátra gerincén, most belementem a hegy erdeibe úgy rendesen. Egy hete még mindenfelé patakok rohantak le a hegyről, vitték a hóolvadás hírét a tározók felé. Mostanra lecsillapodtak, csak az egyébként is "térképen lévők" szállították a források és az északi oldalak olvadó és tiszta vizeit Hasznos, Csór-rét, Gyöngyös felé. (az alábbi képen a Csörgő-patak Mátrakeresztes és Mátraszentimre között) 

 

A Mátra fölé március első hetének első két napján bevackolt a tavasz. Az égen egy parányi felhő sem volt és tengerkék vászonként vigyorgott mindenhol. Kellemes tavaszi időjárásban jártam forrásaink nyomában, sokat kutyagolva az olvadt és helyenként igencsak sáros utakon, mert itt 60 - 70 cm-es hó fedte nem olyrég az erdők mélyét is. 

Fallóskúton a kegyhely környékén még igazi téli világ fogadott, hiába ez már közel 700 m-en van.

És feljebb Mátraszentimrén még tél volt, igazi szikrázó napsütéses tél, amiből az elmúlt hónapokban csak nagyon keveset láthattam. A téli naptalanság miatt kényszerűségből szürkeséghez szokott szemeimet szinte bántotta a kék-fehér világ varázslata. Persze a jót és szépet hamar megszokja az ember. 

Itt még tél van. De már tele várakozással, a barkák és mogyorók jelzik mindenfelé a tavasz közeledtét. Még pár dobása lesz  "Tél tábornoknak". Itt fenn a hegyek között talán több is, de az avarból kikandikáló kis frisszöld hajtás a Petőfi-forrás mellett - határozottan üzent neki. itt az ideje, hogy elcuccolj másfelé. 

És legyen akármilyen is az elkövetkezendő pár hét itt márciusban, a tél tarthatja magát a Felső-Mátra magasan lakott falvaiban (Mátraszentimre az ország legmagasabb lévő lakott települése) itt is tavasz lesz - van...


További fotók - képgaléria itt:

(fotók: saso / Fuji FinePix A350_2013. március 4. - 7. )