Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Amikor eltűnik a víz...

2012.08.15

Aki mostanság jár a Balatonnál - főképp a déli parton az nagyon megdöbbenhet a látványtól. 2012. augusztus közepén jártam arrafelé és 50 cm körül állt a vízszint!  Az adat riasztó, igaz messze van a 2003. októberében mért 23(!) cm -től, de ha azt figyelembe vesszük, hogy 2010. december végén I. fokú jeges árvíz riasztás volt és 129 cm -el kiöntött a tó pl. Balatonfenyvesen elöntve jópár part közeli utcát. Vízgazdálkodás - mondhatnánk, de itt nem erről van szó, azt mindannyian tudjuk. Hegyvidékeink tavasz óta száradnak, most a Balaton is sorra került már. Az a Balaton amire anno a magyar idegenforgalom nagyrésze épült. Ez a Balaton még működik, köszönhetően a "Balatonimádók" népes táborának. De kérdezem én, amikor többszáz métert kell gyalogolni a poshadt iszapban, siklók és megfeneklett bólyák, hattyúk között azért, hogy legalább derékig érjen a víz, akkor a Balatont fogod előnyben részesíteni? Vagy inkább elmész  egy fürdőhelyre és nem kevés pénzt leszurkolsz a napi strandbelépőért?

[token node title-raw]

És mi a megoldás? Azt gondolom a természet fogja erre a választ megadni ismét, mint eddig mindig. Emlékszünk ugye arra az egyszervolt ötletre, hogy a Rábából kellene a Zalán át pótolni a vizet? Az akkor elmaradt valamiért.... azóta a helyzet nem javult persze, mert a természet ideiglenesen megoldotta a problémát. Most ugyanez a természet újra előtérbe helyezi ezt a nem kis gondot.

[token node title-raw]

Megoldás pedig nem lesz, mert nem lehet és azt gondolom nem is kell. Megtanulunk élni vele - így, a természet pedig szabályozza a Balatont, ahogy századok óta teszi.

További fotóim a Facebook oldalain ITT  és ITT , a képek Fonyódon és Balatonmárián készültek 2012. augusztus 13 -án illetve 15 -én.