Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


a Velebitről....

2012.01.02

A napokban egy közösségi oldalon találtam egy kis filmet a Velebit hegységről, azt az évszakokon keresztül bemutatva. Színvonalas, szép filmecske, ezért - bár nem szokásom más munkáját itt reklámozni - de ezt megosztom veletek itt. A filmecske tehát:


Leginkább azért mutatom meg, mert a filmet nézve eszembe jutott, hogy milyen sok fotót készítettem én is a Velebitről az elmúlt pár évben. Fotókat belső Horvátországból - amikor a tengerpartra utaztam. A tengerhez érve, ott magasodik háttérként. Hazafelé tartva amikor belemégy, átmész rajta. Fotók tömkelege készült a hegyről a Pag szigetet járva, és Ninből, Zadarból, Obrovac környékéről.

A Velebit a Dinári - hegység része. A legnagyobb, leghosszabb - bár nem a legmagasabb hegylánc Horvátországban. Legmagasabb csúcsa a Vaganski Vrh 1757 méter magas. A Velebit az Adria partján húzódik és a tengerpartot választja el az ország belsejében lévő Likatól.

A hegylánc északnyugaton kezdődik Senj közelében a Vratnik-hágónál és 145 kilométerrel délkeletre végződik a Zrmanja folyó torkolatához közel, Knin felé elnyúlva.

A Velebitet általában négy régióra osztják:

  • az északi része Vratnik és Veliki Alan hágók közt, legmagasabb csúcsa a Mali Rajinac (1699 m)
  • a középső részre Veliki Alan és Baške Oštarije között, legmagasabb csúcsa Šatorina (1624 m)
  • a déli része Oštarije és Mali Alan között (csúcsok: Vaganski vrh – 1757 m , Sveto brdo – 1753 m)
  • a délkeleti rész melyben Crnopac a legfigyelemreméltóbb csúcs

A Velebit egésze természeti park, melyen belül két nemzeti park található, a Paklenica és a Sjeverni Velebit.

A tengerpartra, Dalmáciába, vagy a Kvarnerre igyekvők a Velebiten keresztülutaznak. Senj, a Rab és Pag szigetek felé vagy Karlobagnak tartva hágókon, Zadar felé a Sveti Rok alagúton át a hegyen, vagy a régi 1 -es kacskaringós hegyi útján, de mindenképpen le kell küzdeni ezt a monumentális hegyláncot, az Adria eléréséhez. Azt gondolom szép és látványos feladat, akinek pedig megadatik, hogy a hegy belsejét is megjárja, felejthetetlen élményekben lesz gazdag.

A következő galériámban, csak a hegyről - kívülről - utak közben készült fotóimmal mutatom meg, hogy én így, ilyennek láttam a Velebitet 2006 nyara óta. Senjtől a Zrmanja folyóig végigjárva a hegy két oldalán....

 

Pagi - öbölből

(kattints a fotóra)